De viering van de bevrijding van Eindhoven op vrijdag 18 september zal dit jaar door de coronacrisis een ander karakter krijgen dan we gewend zijn.

Het bestuur van Stichting 18 September heeft in overleg met de gemeente Eindhoven besloten om het jaarlijkse Fakkel defilé niet door te laten gaan.

Hiervoor in de plaats komt er een korte, sobere plechtigheid in besloten kring.
Het bevrijdingsvuur van Eindhovennwordt net als in andere jaren door een aantal wielrenners van TML/Dommelstreek opgehaald in het Franse Bayeux.
De ceremonie zal live geregistreerd en op televisie uitgezonden worden door Studio040. De uitzending is ook te volgen via internet. De uitzending begint om 19.15 uur.

Tijdens de uitzending zullen er een aantal videoboodschappen te zien zijn onder andere van een van de oud-bevrijders van Eindhoven. Daarnaast zal burgemeester Jorritsma een toespraak houden.

Unieke ‘Fly By’
Ook zal er een unieke “Fly By” met een aantal militaire vliegtuigen plaatsvinden boven Eindhoven.
De door het European Air Transport Command (EATC), met zijn hoofdkwartier in Eindhoven, gecoördineerde  “Fly By” zal in een groot deel van Eindhoven te zien zijn.

Airbornemonument
Ook de jaarlijkse herdenking van de tijdens de bevrijding van Eindhoven gesneuvelde militairen bij het Airbornemonument op de Airbornelaan zal dit jaar niet op de gebruikelijke wijze plaatsvinden, maar in een korte besloten ceremonie.

Het Stadhuispleinplein is tussen 18.45 en 20.15 uur niet toegankelijk is voor het publiek.
Wel zou het mooi zijn indien zoveel mogelijk Eindhovenaren op 18 september de vlag uithangen.

Recent Posts