Veel gestelde vragen

Heb je nog vragen over De Lichtjesroute? Hieronder vind je de meest gestelde vragen!

De lampen worden op 18 september ontstoken en worden gedoofd op de 2e zondag van oktober om 22.30 u. De lampen branden zondag t/m donderdag van 19.00 u tot 22.30 u en vrijdag en zaterdag van 19.00 u t/m 23.30 u. Een groot deel van de ornamenten gaat pas aan als de lantaarnpalen aangaan.

De rustigste dagen zijn maandag tot en met donderdag. In het weekend is het drukker, houd dan rekening met filevorming op de route.

  • Met de fiets zonder kinderen: twee uur;
  • Met de fiets met kinderen: drie uur;
  • Met de auto midweeks: anderhalf uur;
  • Met de auto in het weekend: drie uur, filevorming!
  • Te voet: circa 6 uur, advies: doe het in twee etappes.

Ja, de route is op de openbare weg, dus voor iedereen gratis te bezoeken.

De bevrijding van Eindhoven door de geallieerden op 18 september 1944. De soldaten werden door de Eindhovenaren verwelkomd met lampen achter de ramen. Zie hiervoor ook het onderdeel: Historie.

Iedereen van jong tot oud is van harte welkom. Kinderen van de basisschool genieten het meest van de Lichtjesroute.

Veel ouders met schoolgaande kinderen vragen ons jaarlijks om de lampen ook gedurende de herfstvakantie, medio oktober, te laten branden. Dat doen wij niet om drie redenen:

  • Als de lampen branden zijn gedurende die uren vele vrijwilligers in touw om eventuele storingen te verhelpen. Wij kunnen hen niet vragen nog drie weken extra langer permanent aanwezig te zijn.
  • De stroomkosten worden gesponsord door de gemeente en het energiebedrijf, verlenging van de branduren kost hen dus tweemaal zo veel.
  • Stadsgenoten die aan de Lichtjesroute wonen hebben vooral op drukke dagen hinder van het vele verkeer, we willen hen niet langer storen dan maximaal vier weken.

In 2025 zal de jaarlijkse fietsavond met ondersteuning door muziekgroepen op n.t.b. plaatsvinden.

Nee, in tegendeel je kunt de route ook met de fiets, de brommer, de motorfiets en te voet volgen.

nl_NL